Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν οι κεφαλαιακές ενισχύσεις Δανίας-Σουηδίας σε PostNord και Post Danmark


Σημειωτέον, η Post Danmark αποτελεί τον εθνικό ταχυδρομικό πάροχο της Δανίας και θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στη PostNord, η οποία είναι εγκατεστημένη στη Σουηδία και ανήκει στη Δανία (40%) και τη Σουηδία (60%).
Τον Οκτώβριο του 2017, οι σουηδικές και οι δανέζικες αρχές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ενίσχυση κεφαλαίου σε PostNord και Post Danmark.
Τον Νοέμβριο του 2017, η Κομισιόν έλαβε καταγγελία από την Ένωση Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών της Δανίας (ITD), που ισχυρίζεται ότι κάποιες από τις κεφαλαιακές ενισχύσεις στη Post Danmark αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση.
Μετά από προκαταρκτική αξιολόγηση, η Κομισιόν αποφάσισε να ξεκινήσει εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με τρία διαφορετικά μέτρα στήριξης που πραγματοποιήθηκαν το 2018:
-Εισφορά κεφαλαίου, ύψους 313 εκατ. ευρώ, από την PostNord στο Post Danmark.
-Εισφορά κεφαλαίου, 25 εκατ. ευρώ, από τη Δανία στη PostNord και
-Εισφορά κεφαλαίου, 37 εκατ. ευρώ, από τη Σουηδία στη PostNord.
Από την πλευρά τους, Δανία και Σουηδία υποστηρίζουν ότι οι εισφορές κεφαλαίου δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.
Θεωρούν δε ότι πραγματοποιήθηκαν με όρους που θα είχε αποδεχθεί ένας ιδιώτης επενδυτής που θα λειτουργούσε υπό συνθήκες αγοράς.
Ως εκ τούτου, οι εισφορές κεφαλαίου δεν θεωρούνται ως επιλεκτικό πλεονέκτημα ούτε στην PostNord, ούτε στη Post Danmark.
Πηγή: metaforespress.gr