Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών & Θέσεων

Π Α Κ - ΕΛΤΑ

(Πανελλαδική Αγωνιστική Κίνηση)


Η νέα, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, ελεύθερη
συνδικαλιστική παράταξη στα ΕΛΤΑ

 Σεπτέμβρης 2008
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Συνδικαλιστικό Κίνημα στο χώρο μας και η αδυναμία του να ορθώσει το ανάστημά του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
            Η έλλειψη  αρχών,  αξιών και ιδανικών  που θα έπρεπε να διέπουν την λειτουργία του.
            Η έλλειψη εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των εργαζομένων στον
θεσμό του Συνδικάτου.  
            Οι κίνδυνοι που προέκυψαν για τον Δημόσιο Χαρακτήρα του Ταχυδρομείου και το μέλλον των εργαζόμενων και η εμφανής αδυναμία του συνδικάτου να αντιδράσει ουσιαστικά.
Η μεγάλη ανησυχία όλων των εργαζομένων για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που μοναδικό σκοπό έχουν, αφενός το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και αφετέρου τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα τους.
            Η διαπίστωση πως η ηγεσία του Συνδικάτου μας δεν εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων, αλλά μόνο τους ημετέρους.
            Η δραστηριοποίηση στο χώρο μας έντονα κομματικοποιημένων συνδικαλιστικών παρατάξεων.
            Η ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών που στόχο έχουν την ικανοποίηση των  προσωπικών τους  φιλοδοξιών.
            Η διαπίστωση πως μπορεί να υπάρξει καλύτερο αύριο για όλους τους εργαζόμενους και τον ΕΛΤΑ, που για να το κατακτήσουμε όμως, χρειάζεται πολύ δουλειά, εντιμότητα, διαφάνεια και αποκατάσταση των φθαρμένων δεσμών εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους και το συνδικάτο.
Όλα αυτά Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, μας οδήγησαν στην δημιουργία μιας νέας   συνδικαλιστικής  παράταξης,  της

Π.Α.Κ. - ΕΛΤΑ

μιας ανεξάρτητης, αυτόνομης, αδέσμευτης, ταξικής  Συνδικαλιστικής παράταξης.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

            Πιστεύουμε ότι η εξάρτηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος για πολλά χρόνια, από τα κόμματα, η μετεξέλιξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων σε κομματικές οργανώσεις, η εκμετάλλευση της δύναμης των εργαζομένων  από επιτήδειους πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές  για την εξέλιξή τους και την  αναρρίχησή τους σε ανώτερους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς  χώρους και σε  κρατικές θέσεις πλουσιοπάροχα αμειβόμενες καθώς και η πρακτική προώθησης των εκάστοτε,   « δικών μας παιδιών » ανεξάρτητα από την αξία τους, οι αυταρχικές συμπεριφορές και οι καθεστωτικές αντιλήψεις, ωθούν την πλειοψηφία των εργαζομένων να απέχουν από τα συνδικαλιστικά δρώμενα.
            Πιστεύουμε ότι  το  Συνδικαλιστικό Κίνημα σήμερα, δεν φέρει  την     « έξωθεν καλή μαρτυρία », δεν χαίρει γενικότερης εκτίμησης, αλλά ούτε και ως παράδειγμα προς μίμηση μπορεί κανείς να το προβάλει .
Πιστεύουμε ότι μόνο με την ενεργό Συνδικαλιστική παρουσία και συμμετοχή όλων των Συναδέλφων, σε όλη τη χώρα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την Συνδικαλιστική μας ελευθερία, την Συνδικαλιστική μας αυτονομία, την ανεξάρτητη και ελεύθερη δραστηριοποίηση μας.
            Πιστεύουμε ότι από την παθητική αναμονή και την αποχή, ήλθε η ώρα να περάσουμε στην ενεργό Συνδικαλιστική συμμετοχή και δράση, με  σκοπό όχι μόνο την διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας, αλλά και την διεκδίκηση νέων κατακτήσεων για μας και τα παιδιά μας. Για να ξαναφέρουμε την δημοκρατία στο συνδικάτο μας, για να αποκατασταθούν οι φθαρμένοι θεσμοί και να επανέλθουν οι χαμένες αξίες.
            Έφτασε η ώρα να φωνάξουμε με θάρρος όσα κατ ιδίαν συζητάμε. Αρκετά με τις σιωπηλές πλειοψηφίες! Αρκετά με τις  κλειστές ομάδες εξουσίας! Μακριά από προστάτες εργατοπατέρες που εξαγοράζουν την Ελευθερία μας, πουλώντας μας προστασία. 
Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τα πιστεύω, τα οράματα και τις διεκδικήσεις, κάθε Ανεξάρτητου, Αδέσμευτου, Ελεύθερα σκεπτόμενου Δημοκράτη Ταχυδρομικού
Η  Π.Α.Κ.  στηρίζεται στις παρακάτω αρχές:
● Το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να είναι Ταξικό και Ακηδεμόνευτο.
Ο συνδικαλισμός είναι μια  ελεύθερη, αυτόνομη, ανεξάρτητη, αδέσμευτη και εθελοντική δραστηριότητα.
            Κάθε συνδικαλιστική εξουσία πηγάζει από τον εργαζόμενο, εκφράζει τον εργαζόμενο, υπηρετεί τον εργαζόμενο και εν τέλει ελέγχεται και απολογείται στον εργαζόμενο.
            Για το συνδικάτο όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι μεταξύ τους, ανεξάρτητα από φύλο,  κλάδο, ειδικότητα, βαθμό και σχέση εργασίας.
            Η ελευθερία του λόγου και η κριτική στις  αποφάσεις του συνδικάτου αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζομένου.
            Η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, συναλλαγές και σχέσεις αποτελεί βασικό και απαραβίαστο όρο στην λειτουργία  του Συνδικάτου.
            Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προσωπικής ελευθερίας του εργαζομένου  αποτελούν βασική αρχή του Συνδικάτου.
            Η  αξιοκρατία σε όλες τις ενέργειες και επιλογές του συνδικάτου αποτελεί ύψιστη δέσμευση  για μας.
            Ο απόλυτος σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του εργαζομένου, αποτελούν βασική αρχή του Συνδικαλισμού.
            Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στα συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να γίνεται αναλογικά ανά κλάδο, σωματείο και περιφέρεια και με βάση την εκλογική δύναμη του κάθε χώρου και όχι να μονοπωλούνται από τους διοικητικούς υπαλλήλους

            Η  Π.Α.Κ. δεσμεύεται από  με τις παραπάνω αρχές και απευθύνεται σε όλους εσάς τους ασυμβίβαστους Συναδέλφους, που  δεν ανέχεστε πλέον το κατεστημένο, τον εμπαιγμό, την αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά , την αδιαφάνεια , την αναξιοκρατία, την υποκειμενικότητα, το ρουσφέτι  και τις καθεστωτικές αντιλήψεις και σας καλεί  να οργανωθείτε στις τάξεις της, να συμμετέχετε άμεσα στην διαμόρφωση των θέσεων της, στη λήψη  των αποφάσεων  της και στην αγωνιστική της πορεία.
           Έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε νέα συνδικαλιστικά δεδομένα και να εντείνουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, αδέσμευτο, αυτόνομο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για μια σοσιαλιστική  κοινωνία δικαίου. Είναι χρέος μας να ενημερώσουμε, να ενεργοποιήσουμε, να συσπειρώσουμε και να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζικά και αποτελεσματικά την επίθεση που δεχόμαστε.
Οι στόχοι της Π.Α.Κ. είναι:
          >  Η με κάθε μέσο, υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.
          > Η Διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Ταχυδρομείου. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΕΛΤΑ και των θυγατρικών του. 

          > Η Διασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος σε όλους τους εργαζόμενους για αξιοπρεπή διαβίωση.

          > Η Διατήρηση των σημερινών εργασιακών σχέσεων. Διαφωνούμε με κάθε μορφή  ελαστικοποίησης της απασχόλησης και με τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

          > Ο Σεβασμός των Σ.Σ.Ε.  και του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

          > Η Πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ μόνιμων εργαζομένων, που θα έχουν ίδια δικαιώματα με εμάς, για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών θέσεων.

         > Η Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

         > Η Διασφάλιση των  συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

         > Η Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των εργαζομένων.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Όλοι μαζί δημιουργούμε το νέο, το υγιές, το ανθρώπινο, το αξιοπρεπές, το ταξικό Συνδικαλιστικό κίνημα, που θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες, που θα σέβεται  θεσμούς και ιδανικά και θα διέπεται από δημοκρατικές ευαισθησίες. Άλλο τα πολιτικά πιστεύω και οι κομματικές ιδεολογίες του καθενός και άλλο η αυτόνομη ταξική Συνδικαλιστική δράση, που όλοι την επικαλούνται αλλά κανείς δεν την υπηρετεί.
            Τέλος στους συμβιβασμούς, Τέλος Ανοχής, τέλος Εποχής. Όχι στα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων  και στις δηλώσεις κομματικής νομιμοφροσύνης και υποτέλειας.
Τις δραστηριότητες μας, τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τα σχόλια μας, τις προτάσεις μας και όσα θέλετε να μάθετε, που σας κρύβουν οι άλλοι, θα τα βρείτε στο ιστολόγιο μας, στην διεύθυνση:
Μια διεύθυνση που θέλουμε να αποτελέσει τόπο φιλοξενίας και της δικής σας έκφρασης και των δικών σας απόψεων και σχολίων.